Musikern som blev musiklärare

Cariola Rosdotter Eriksson är en lokal musiker och musiklärare. Cariola är chef för kulturskolan, och har varit musiklärare för Vuollerims kommunal skola och Vuollerims Friskola i nästan ett år.

Det var lunchtid på en februaridag, och det snöade lätt utomhus. Vi hade just haft musiklektion, och jag och Cariola stannade kvar så jag kunde ställa mina frågor. Hon hade nedsläppt hår, ett par svarta byxor med en grå huvtröja. Vi satt oss ner och jag började ställa mina frågor.

Cariola har alltid har varit intresserad av musik. Redan som liten upptäckte hennes föräldrar att hon var intresserad i musik. Cariola berättar att hon minns när hon var liten och var hemma hos farmor, så bad alltid de vuxna hon kunde sjunga, och det gjorde hon med stor glädje. Hon fick alltid en liten peng för att hon sjöng så hon sjöng gärna några låtar. Cariola berättar också att när hon fyllde sju år så fick hon i present sitt första instrument, och det var en elorgel. När hon var 14-15 år började hon uppträda som trubadur.

Cariola är musiklärare men hon förklarade att det var aldrig någonting hon tänkte bli. Hennes stora dröm var att hålla på med teater, eller bli sångpedagog. Artist var aldrig någonting hon har satsat helhjärtat på , och hon säger att hon tror att hon har påverkats av de vuxnas ord att det inte är ett riktigt jobb. Cariola har hunnit prova en del olika jobb innan hon blev musiklärare. Men nästan alla arbeten hon har jobbat med har haft någonting med musik att göra. Cariola utbildade sig senare i Härnösand till musikhandledare och det var perfekt för henne berättar hon. Senare utbildade hon sig till musiklärare. Hon säger att medans hon jobbade och utbildade sig har hon även musicerat och spelat teater vid sidan om. Men när hon var 25 år fick Cariola sin son och blev senare en ensamstående mamma, så hon fick sätta sin son i första hand under den tiden.

Cariola berättar att hennes son har varit med på scenen i olika sammanhang sedan han var sex år. Men för några år sedan så behövde hon en basist till ett framträdande, och då frågade hon sin son om han ville spela med henne. Han hade inte spelat så mycket bas innan, men han lärde sig fort. Han tyckte att det var roligt att spela med Cariola så efter det så fortsatte de spela tillsammans, och det är hon väldigt glad och lycklig över.

Cariola förklarar att det finns en del konsekvenser med att vara så involverad inom musikbranschen. Hon säger att det har tagit en hel del av hennes tid, så hon försökte få med sin son så mycket som möjligt, men det var inte alltid så lätt. Hon har “inte kunnat satsa så mycket som jag kanske inte innerst ville”. Hennes sons pappa var en heltidsmusiker så han hade inte tillgång till honom som många andra barn har till sina föräldrar.

Hon berättar att dom ville spela så mycket som möjligt, “men sjukdomar har satt lite käppar i hjulen”. Men hon känner sig jätte nöjd med det hon har åstadkommit. Hon förklarar att hon vill hellre vara en erkänd än bara en känd musiker.

Cariolas tips till ungdomar är att våga satsa, våga tro på dig själv för man kan mycket mer än vad man tror. Och “ hitta din grej och det som gör dig speciell”.

Jag och Cariola tackade varandra för intervjun och vi båda lämnade musiklokalen.

Jag tycker att det är fantastiskt att vi har en sådan inspirerande musiklärare, som inspirerar elever till att följa sina drömmar. 

Skribent: Alvina Wikström