Rätten till abort

Ända sedan 1938 har vi haft aborträtt i Sverige och nu pratas det om att den ska tas bort. Dessa beslut antar jag har tagits av män eftersom kvinnor vill kunna känna friheten att bestämma över sin egna kropp. I flera av världens länder är abort olagligt vilket är helt absurt. Många utsätts för våldtäkter och blir ofrivilligt gravida och kan därefter inte göra något åt saken. Varför har män rätten till att säga vad en kvinna ska och inte ska göra med sin kropp?

En tioårig flicka i Paraguay blev nekad abort efter att hon blivit våldtagen av hennes styvfar. Flickan blev placerad på ett boende med andra som blivit utsatt för liknande saker, pappan är på rymmen och mamman sitter fängslad. 

Mamman till flickan hade försökt anmäla styvfadern för sexuellt övergrepp men hon och flickan blev hemskickade då det påstods att flickan inte blivit utsatt för något. Efter att flickan började må dåligt av graviditeten misstänktes det att hon hade en tumör. Det visade sig att hon var gravid. När det senare framkom att hon blivit våldtagen blev mamman fängslad för att hon inte hade skyddat sin dotter men försökt skydda styvpappan. 

BRÅs statistik visar att ca 18 000 sexualbrott polisanmäls varje år. Ca 3000 av dem är våldtäkter på barn 0 – 17 år. Deras statistik visar även att 2 av 10 anmäls, vilket lämnar det slutgiltiga talet på omkring 90 000 sexualbrott varav 30 000 våldtäkter, varje år. Det betyder att närmare 250 sexuella övergrepp sker varje dag och detta är endast i Sverige. I en global statistik hamnar Sverige som det land där näst flest anmälda våldtäkter begås i hela världen. 

Vi måste alla hjälpas åt att bevara aborträtten. Det finns ingen person som borde få bestämma vad man själv ska göra med sin kropp. Om en kvinna känner att hon inte vill ha ett barn ska inte lagen, religioner eller andras åsikter stå ivägen för det.