Inför kortare skoldagar

Debattartikel om skoldagarnas längd.

Ett ämne som har varit ett väldigt stort problem i de flesta skolor är elevernas trötthet. Eleverna går långa skoldagar de flesta skolorna börjar klockan 08:00 och slutar omkring 15:00-16:00 och om man håller på att jobba under 6-8 timmars tid så blir man lätt trött och okoncentrerad. En finsk skola hade provat att elever och lärare gick färre timmar i skolan och det resultatet slutade med att mer ork till att jobba och högre betyg i alla nivåer. Forskning visar att trötta tonåringar inte är lata utan att det faktiskt lider av sömnbrist och det kan få allvarliga konsekvenser för ungdomars hälsa.

Om man går i skola från ungefär klockan 08.00 till ungefär 16.00 då är redan halva dagen borta. Sen har vissa aktiviteter efter skolan som till exempel:ridning,dans och teater och då försvinner det ungefär två timmar till det också. Sedan efter det ska dem hem och äta middag och då går det bort ca en timme till det, då försvinner det ännu mera tid. Då är klockan ungefär 19.00 och så måste ungdomarna också plugga men då är dom trötta för att de har haft fullt upp hela dagen. Då blir det ett slarvigt arbete för att dom inte orkar eller så struntar dom helt i uppgiften. Långa skoldagar ökar då sömnbristen och kommer senare leda till depressioner, då presterar dom sämre och får svårare att lära sig. Vilket som stärker mitt argument om att ha kortare skola för desto längre skola ju mer tröttare blir man och kan då inte heller lära sig någonting.

Ifall skoldagen skulle bli kortare gynnar det även barn och ungdomar som blir mobbade för då går dom mindre timmar i skolan. Då hade dom som blir mobbade mått bättre för att dom inte behöver vara lika rädd för att man kanske får ett slag eller ifall man blir utfryst behöver man inte vara det lika mycket och är mer tid hemma.

Det här skulle kunna fixas ifall man skulle göra skolan kortare. Ifall man börjar runt 9 och slutar 13.00-14.00 så får man tre timmar hemma som man kan använda till att plugga och göra läxor dessutom har man tid till att ta det lugnt. Du skulle dessutom vara lättare att kunna få 9-10 timmars sömn vilket är de timmarna en tonåring borde sova utan att behöva gå och lägga dig vid 19.00 tiden. Finland har redan visat att det här systemet fungerar och i och med det så har också Finland bättre studieresultat än Sverige och Finland har dessutom inte ens läxor. I USA har många skolor flyttat fram skolans starttid men även England försöker att gymnasieskolorna ska börja senare. 

Sammanfattningsvis så tycker jag att man ska ha kortare skoldagar för att det gynnar dom som blir utsatta i skolan så att dom slipper gå lika många timmar i skolan och slipper vara lika rädda, känna sig utfryst eller bli bortgjord.

Skribent: Viktoria Andersson