Murmeldjuret

“Åh, vilken grå dag”, pratar murmeldjuret för sig själv och vänder sig från mage till rygg och från höger till vänster. Murmeldjuret ligger och latar sig på soffan och sträcker ut sina armar och ben. När murmeldjuret ser ut genom fönstret i sitt hus, det hällregnar fortfarande.

”Fortfarande regn”, säger han uttråkat, och lägger sig igen på soffan. Det har regnat hela dagen och solen är inte uppe och skiner. Allting är grått hela tiden.

“Vädret var så fint igår”, tänker murmeldjuret sorgset. Murmeldjuret bestämmer sig idag för att bara ligga lat i sängen. Men han skulle hellre vara ute och leka i solen.

Murmeldjuret slår på TV: n, men fattar att det inte är någonting bra på TV: n den här tiden på dagen, så han stänger av TV: n igen. Han sätter igång radion istället, lyssnar på musik och dansar i takt till den. Helt plötsligt blir han hungrig så han går till köket och fixar en macka att äta, sedan kryper han tillbaka i sängen. Han tar en lång tupplur men när han vaknar orkar inte han kliva upp för att han är så trött. 

Helt plötsligt så ringer murmeldjurets kompis åsnan, och dom pratar i telefonen ett tag. Sen gör murmeldjuret lite korsord men då blir murmeldjuret så trött så han somnar igen.

När murmeldjuret vaknar är han väldigt uttråkad. Tillslut bestämmer sig murmeldjuret för att gå upp, men då när han går förbi en spegel så inser han att han fortfarande är i pyjamas. Han börjar skratta. 

”Det har inte hänt mig på länge att jag fortfarande går runt i min pyjamas så här sent på eftermiddagen”, tänker han. Men han bestämmer sig för att inte ta av pyjaman idag, för det är ju ändå snart läggdags.

Och långsamt njuter murmeldjuret av den mysiga dagen hemma och är glad att han inte har gjort någonting på hela dagen. 

”Det är ganska lätt att göra ingenting och bara vila”, tänker han och kryper ner under en mjuk och varm filt.  

”En underbar dag har det varit”, tänker han. Han ligger i soffan och lyssnar på när regnet öser ner på taket. Han stänger ögonen och lyssnar på regnet. 

”Åh, det är avkopplande” tänker han och somnar igen.

Murmeldjuret börjar snarka. Det snarkar så otroligt högt att grannen kommer och ringer på dörrklockan. Murmeldjuret vaknar. Han öppnar dörren och där står en frustrerad kvinna, hon är väldigt sur för att murmeldjuret har snarkat så högt, så att det har stört henne när hon har jobbat. Murmeldjuret ber om ursäkt, men han säger till kvinnan att det är “Murmeldjurets-dag” idag.

”Snälla vad är idag?” frågar grannen. 

”Idag är murmeldjurs dag, jag sa ju just det. Det endas du gör på hela dagen är att sova och äta” förklarar murmeldjuren för henne. 

”Jaha, jag borde göra det också, men jag har fem barn och jag måste göra hushållsarbetet, i jämförelse med dig”, säger grannen och lämnar honom.

Murmeldjuret gör ett skylt, och på den står det : ”Snälla stör inte mig när jag sover, officiella murmeldjurs-dagen är i full rulle” och han hänger skylten på sin dörr.

Murmeldjuret går tillbaka till sängen, och han låter sig inte störas igen på hela dagen.

När solen skiner nästa dag vaknar murmeldjuret. Han har sovit väldigt bra hela natten och han har fått ny styrka för dagen. Men då börjar han tänka på en sak..att igår kom grannen och sa att hon hade jättemycket att göra med fem barn. Så han bestämmer sig för att ta hand om grannens fem barn. Och han hänger upp skylten på hennes dörr nu : “Snälla stör inte, officiella murmeldjurs-dagen är i full rulle”.

Kimberley Lorenz